Skip to content

PRO NATURA ’86 — Transylvania

CERCUL DE TURISM MONTAN PRO NATURA  ’86 – Istorie

…..”Şi pământul era netocmit şi gol. Întuneric era deasupra adâncului…..” -Biblia-

…Şi a sosit vara anului de gratie 1986,

Pro Natura '86 -- identitasunk azonositoi

Pro Natura ’86 — identitasunk azonositoi

1986 anul în care cei patru fondatori: Benkõ József, Both Attila, Farkas Levente si Szombatfalvy László, la o masã pe terasa unei cofetãrii din centrul orasului Târgu-Mures, au depus bazele cercului de turism montan Pro Natura ’86. Ne-au întins o mânã de ajutor, prin corespondentã, grupãrile cu activitãti similare, în acea vreme deja consacrate, “Condorii” – Brasov si “Albamont” – Alba-Iulia.

Verespatak (Roșia Montană, Goldbach, Alburnus Maior)

Pro Natura tabor, Verespatak (Roșia Montană, Goldbach, Alburnus Maior)

Pornit la drum cercul nostru de turism montan a beneficiat, într-o oarecare mãsurã, de sprijinul sucursalei Biroului de Turism pentru Tineret (BTT) din municipiul Târgu-Mures prin vicepresedintele sãu d-ul Macarie Gheorghe, mai târziu si a organizatiei UTC -sectia sport- din cadrul intreprinderii de prelucrare a lemnului “23 August” adicã “Mobex”.

Néhányan, a Pro Natura '86, turisztikai kör tagjai közül a somostetõi medveszobornál, edzés+fénykép, Marosvásárhely - 1987.
Néhányan, a Pro Natura ’86, turisztikai kör tagjai közül a somostetõi medveszobornál, edzés+fénykép, Marosvásárhely – 1987.

Înfintarea, activitatea cercului de turism montan Pro Natura ’86 a adus un suflu nou în Târgu-Mures, umplând un segment, o nisã de activitate în cea ce priveste turismul montan organizat pe nivel de municipiu de cãtre o organizatie liber înfintatã, (în acea vreme nu existând nici o organizatie cu activitate similara pe nivel de oras).

Pro Natura '86 tagok az Ilva volgyeben, versenytabor, 1987 julius.

Pro Natura ’86 tagok az Ilva volgyeben, versenytabor, 1987 julius.

Astfel Pro Natura ’86 a devenit avangarda, modelul de urmat de cãtre organizatiile înfintate ulterior, organizatii în care s-au regãsit, se regãsesc si fosti membri ai cercului nostru.

Közösségünk - ProNatura'86 - jelképei
Közösségünk – ProNatura’86 – jelképei

Dupã o primã perioadã de tatonare, datoritã problemelor organizatorice (regulament – FRTA, etc) si dupã constientizarea existentei cercului de turism montan în rândul iubitorilor, practicantilor de excursii dar si a acelora care din lipsã de tovarãsi de drum nu practicau turismul montan, numãrul membrilor crestea de la sãptãmânã la sãptãmânã, într-un ritm neasteptat, încât si noi fondatorii am fost, nu putin, surprinsi de succesul organizatiei si interesul manifestat fatã de activitatea ei. Veneau sã-se înscrie, în Pro Natura ’86, de la foarte tineri (14-15 ani bineînteles cu acordul pãrintilor) pânã la cei trecuti de prima tinerete.

Pro Natura ’86 a adus ceva nou, un sentiment de libertate, de apartenenta liberã, o feerie ce s-a sudat cu timpul pe cãrãrile muntilor cutreierati în camaraderie, în prietenii care rezistã într-o oarecare intensitate pânã în prezent.

Pro Natura '86 tagok (jobboldalt), Both Attila, Markus Jozsef, Benko Jozsef Coco.

Pro Natura ’86 tagok (jobboldalt), Both Attila, Markus Jozsef, Benko Jozsef Coco.

 

Prin organizarea onor excursii de agrement cât si tematice – în special a zonelor montane, a unor expozitii de fotografii, a unor concursuri cu caracter practic si teoretic, a unor programe culturale legate prin continut de drumetii, cât si prin popularizarea turismului montan si a conduitei montaniardului în presa scisã localã, activitatea cercului de turism montan Pro Natura ’86 avea rolul de-a propaga în rândul si constiinta târgumuresenilor dorinta cât si posibilitatea de cunoastere a frumusetilor naturii montane si a depus eforturi pentru transformarea turismului montan sporadic într-un fenomen de masã si practicarea ei într-un cadru organizat.

ProNatura'86 - maszkóta figurája egy kicsit feldiszítve (mascot) - Pro Natura '86
ProNatura’86 – maszkóta figurája egy kicsit feldiszítve (mascot) – Pro Natura ’86

Cercul de turism montan Pro Natura ’86, în perioada ei de maximã activitate începând din vara anului 1986 – pânã la sfârsitul anului 1989, a organizat multe excursii în toate anotimpurile anului si în multe zone montane, a participat la numeroase întâlniri-concurs organizate de alte cluburi de turism. La rândul ei Pro Natura ’86 a organizat în anii \’87-\’88-\’89 concursuri de turism montan si orientare turisticã, expozitii de fotografii în taberele de concurs din lucrãri proprii si din pozele cercurilor participante, acordând diplome, premii si cupe (find primul si în aceast demers din Târgu-Mures – cheltuielile aferente în mare parte au fost suportate de cãtre membrii cercului).

 

Prin aceste activitãti am dorit prezentarea si popularizarea muntilor Cãliman si Gurghiu. În decursul celor trei ani, ne-au onorat cu prezenta la concursurile noastre de drumetie (traseu de regularitate si orientare turisticã) urmãtoarele cluburi (cercuri): “Cheile Turzii”, “Myotis”, “Aero Club”, “Azalea”, “Sfinx”, “Salvamures”, “Soimii Apusenilor”,”Plainicii”, “Per Pedes”, “Aquila”, “Zimbrul Carpatin”, “Garofita Albã”, “Cetãtuia”, “Adonis”, “Ciucas”, “Mãgura”, “Petrodava”, “Mures”, “Vulturul”. Toti participantii care au reprezentat aceste cluburi au avut ocazia sã facã cunostintã, datoritã probei de regularitate cu câteva trasee cu o importantã turisticã majorã si reprezentativã, dupã cum urmeazã:

– 1987 Muntii Cãliman — Gura pârâului Tihul Ilvei (tabãra de corturi) – Vf. Tihu – Cotul Ruscii (Zona vf. Ruscii) – Vf Pietrosul – Vf. Negoiu Unguresc – Saua Negoiu – Valea pârâului Negoiu – Valea Ilvei – tabãra de corturi. – 1988 Muntii Gurghiu — Poiana Schwartz (tabãra de corturi) – Vf. Mãgura – Vf. Zespezel – tabãra de corturi. – 1989 Muntii Cãliman — Curmãtura Tihului (tabãra de corturi) – Drumul Mariei Tereza – Vf. Zurzugãu – Vf. Bistricioru – tabãra de corturi.

Multe ar mai fi de povestit despre fenomenul Pro Natura ’86, dar în istorioara, retrospectiva mea mã mai rezum doar la enumerarea numelor a acelor membri, frumosi nebuni (în afara fondatorilor) care prin dãruirea si activitatea lor au contribuit la renumele organizatiei si la bunul mers a activitãtilor cercului de turism montan Pro Natura ’86: Lõrinczy István, Székely László, Kilyén Árpád, Víg Miklós, Jakab Emese, Artenie Ottilia, Molnár István, Tordai Szilárd, Lõrincz Bertalan,Tandea Dumitru, Farkas Árpád, Portik Dezsõ, Kocsis Hajnal, Csíki Sándor, Bükkösi István, Göllner István, Póka Róbert, Bõjte Ádám, Major Emese, Finna László, Morariu András,Czakó László, Simon Csaba, Nagy Árpád, Sóos Lajos, Bodan Ion, Baki Ferenc.

Câteva poze cu membrii cercului de turism, anii  1986-1989:

Székely László (Indián)
Székely László (Indián), Kelemen-havasok,

Poze cu membrii cercului

Montan Club Pro Natura ’86

25 éves a ProNatura'86-Marosvásárhely (MontanClubProNatura'86 - la 25 de ani)
25 éves a ProNatura’86-Marosvásárhely (MontanClubProNatura’86 – la 25 de ani)

“”Şi a văzut Dumnezeu că este bine.”” -Biblia-

Benkõ József (Cocó), Marosvásárhely -- ProNatura'86 --
Benkõ József (Cocó), Marosvásárhely — ProNatura’86 — Benkõ József (Cocó)

Benkõ József

ProNatura'86, Hegyi-Turista Egyesület, Marosvásárhely, Erdély - ProNatura'86, Mountain Hiking Club, Transylvania -- ProNatura'86, Club de turism montan, Târgu-Mures, Transylvania. A Szabadság Vándorai / Wanderers of Freedom / Hoinarii Libertãtii

ProNatura’86, Hegyi-Turista Egyesület, Marosvásárhely, Erdély – ProNatura’86, Mountain Hiking Club, Transylvania — ProNatura’86, Club de turism montan, Târgu-Mures, Transylvania.
A Szabadság Vándorai / Wanderers of Freedom / Hoinarii Libertãtii

Pro Natura ’86

Montan Klub ProNatura’86 – Hegyi-Turista Egyesület — Marosvásárhely,  Erdély

Emlektabla felhelyezes a Moldoveanu-csucsra, Fogarasi havasok - a turisztikai kor megalakulasanak 25-ik evfordulojanak emlekere. Igaz az esemeny kisse elkesett hiszen 2011 helyett csak 2014 oktober 19-en kerult ra sor.

Emlektabla felhelyezes a Moldoveanu-csucsra, Fogarasi havasok – a turisztikai kor megalakulasanak 25-ik evfordulojanak emlekere. Igaz az esemeny kisse elkesett hiszen 2011 helyett csak 2014 oktober 19-en kerult ra sor.

Montan Club Pro Natura ’86 – Club Turistic Montan — Marosvásárhely, Transylvania

PRO NATURA ’86, Mountains Hiking Club, Transylvania

Reklámok
3 hozzászólás
  1. László permalink

    Vă salut montaniarzilor de la PRO NATURA! Au fost vremuri faine! (Sunt fostul ghitarist de la Montan Club Cheile Turzii Turda-Laci) Aici mă puteţi contacta.(dacă mai sunt dintre cei bătrâni)https://www.facebook.com/photo.php?fbid=347951185334004&set=gm.200996743389495&type=1&theater

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: