Skip to content

Gyümölcsborok — gyümölcsitalok lehetõleg szeszesek

Szoritsuk-jol ki - hiszen minden cseppert kar bor lesz belole jo bor -    Benko Jozsef-Coco -  hetvegi varosszeli telken

Szoritsuk-jol ki – hiszen minden cseppert kar bor lesz belole jo bor – Benko Jozsef-Coco – hetvegi varosszeli telken

“”IN VINO VERITAS!” — ezt egy napsütötte hajnalon, az ókori Rómában, vágta férje fejéhez – aki hajnaltájt érkezett meg, igencsak dülöngélve, és szószátyárkodva, egy tivornyáról –  a mérges patricius feleség.

Ady Endre: Az õs Kaján

Ady Endre: Az õs Kaján

Ady Endre: Az õs Kaján

Gyümölcsborok:

Csipkebogyóbor (hecserlibor). Olcsó, széles körben elterjedt ital. A csipkebogyót szeptember-októberben szedjük, amikor színe szép narancsvörös vagy égõpiros, aromás és sok C, B2, valamint P vitamint tartalmaz. Fontos, hogy a csipkebogyó jó érett legyen, akkor lesz az ital bársonyos és a szõlõborhoz hasonló ízû.

Hozzávalók: 1-1.5 kg csipkebogyóhoz, 4-4.5 liter víz, 1.5-2 kg cukor, 2 dkg sörélesztõ vagy 2-3 dl zajos erjedésben levõ must.

A csipkebogyót csészeleveleitõl megtisztítjuk, megmossuk, majd összezúzzuk (daráljuk). A csipkebogyó-zuzalékot a célnak megfelelõ edénybe tesszük (uborkás üveg, korsó, demizson stb.), rátöltjük a megfelelõ mennyiségû vízet amelyben elõzöleg feloldottuk a szükséges cukormennyiséget, majd hozzáadjuk az erjedést elõsegítõ élesztõt vagy mustot. Az edény száját ritkaszövésû vászonnal bekötjük és melegebb helyre állítjuk.  Mintegy 4 heti erjedés után a csipkebogyó-zuzalék az edény aljára leülepszik, nem pezseg, és a folyadék lassan megtisztul. Ekkor átszûrjük és palackozzuk.

Csipkebogyó máslás, úgynevezett pikébor. A csipkebogyóból erjedés után visszamaradt üledéket (seprõt) cukor hozzáadásával és újraerjesztéssel még értékesíteni lehet, sõt az elsõhöz közelálló máslást, pikébort, seprõbort lehet belõle elõállítani.

Amint a csipkebogyóbort lefejtettük, a seprõt azonnal cukorszörppel feltöltjük, hogy az ne ecetesedjék, ne romoljon meg.

Egy 10 (tíz) literes demizsonba (náddal, szalmával vagy fûzfavesszõvel befont nagy palack italok tárolására) kb. 2.5 kg, az elsõ erjedésbõl visszamaradt üledéket (seprõt), tesszük. 7 (hét) liter vízben 2 kg cukrot feloldunk és a demizsonban levõ seprõre öntjük, jól elkeverjük, hozzáadjuk 2 citrom levét és egy citrom héját. A demizsont vattával bedugjuk vagy  ritkaszövésû vászonnal bekötjük és a keveréket, kb. újabb négy hétig, erjedni hagyjuk. Letisztulás után szûrjük, palackozzuk.

Ady Endre: Az õs Kaján

Ady Endre: Az õs Kaján

MeggyborA meggybor egyike a legjobb nyári italoknak.

A teljesen érett meggyet megszemeljük. A szárát sohase tegyük a borba, mert tõle a bor kellemetlen, fûízû lesz.  Összezúzzuk (ki is magolhatjuk) és 2 napig saját levében állni hagyjuk (elõerjesztjük). Az elõerjesztés alatt színe, aromája kilúgozódik, ezenkívül több levet ereszt. Elõerjesztés után kipréseljük. A nyert lé minden literéhez 0.75-1 liter vizet adunk. A hígított meggylé minden literéhez kb. 300 g cukrot adunk (jobb az eredmény, csemegebor készítése esetén, ha a cukormennyiséget 2-3 részletben adagoljuk). Mindegy 6 hétig erjesztjük – majd lefejtjük, és 10-12 liter meggyborhoz hozzáadunk ¼ liter tiszta alkoholt ami lefojtja az erjedést, kicsit érleljük,  palackozzuk és raktározzuk. Minnél régebbi a meggybor annál finomabb. (Az alkohol hozzáadása nem szükségszerû.)

Ady Endre: Az õs Kaján

Ady Endre: Az õs Kaján

Cseresznye és meggy vegyes borA tisztán cseresznyébõl készült bor, annak sav és cserhiánya miatt nem olyan ízletes, nem “testes”. Ezenkívül a bor nem is stabil, ezért meggyel keverten kell készíteni. Legjobb bort az édesgyümölcsû cseresznyefajtákból nyerhetjük.

A vegyítés aránya 2 kg cseresznye mellé, legalább 0.5 kg meggy. A lényerés ugyanúgy történik mint a meggybor esetében.

I.recept. A jól érett gyümölcsöt megmossuk, megszemeljük, ki is magolhatjuk, összezúzzuk és 1-2 napot állni hagyjuk. Azután kipréseljük. A nyert musthoz literenként 170-200 g cukrot és az erjedés serkentésére 0.3 g ammóniumfoszfátot adunk. Hat hétig erjedni hagyjuk, majd lefejtjük.

II.recept. Édesebb bor. A kész gyümölcsmust minden literéhez 0.5 liter vizet és 0.3 g ammóniumfoszfátot adunk. Ez esetben a cukor mennyisége  280-300 g/l között váltakozik. Tiszta tenyészetû fajélesztõvel beoltjuk. Hat hétig erjesztjük majd lefejtjük.

Ady Endre: Az õs Kaján

Ady Endre: Az õs Kaján

Almabor. Az almabor a legelterjedtebb gyümölcsborok egyike. A bor minõsége nagyban függ az almafajtától, illetve annak sav- és cukortartalmától. Borkészítésre legmegfelelõbb, ha 0.8-1 % a savtartalom. Ha ennél több a bor savanyú, ha kevesebb ízetlen lesz. A cukortartalom 10-12 % legyen, különben rövid ideig tartható el és a bor gyenge lesz. Ha a cukortartalma alacsonyabb a fenti értéknél, az almalevet felcukrozzuk a megfelelõ értékig. Legjobbak erre a célra az õszi és téli almák.

Az almát utóérés céljából szellõs helyen, szalmatakaró alatt kupacokba rakjuk. Két-három hét alatt színe, illata, zamata kialakul, cukortartalma nõ, savtartalma pedig csökken. Az almát azután megmossuk, összezúzzuk és legalább három napig érleljük, majd kipréseljük és leszürjük. A szürt mustot tiszta, kénezett hordóba vagy demizsonba (náddal, szalmával vagy fûzfavesszõvel befont nagy palack italok tárolására) tesszük és kotyogóval ellátjuk. Az erjedésben lévõ lé kiterjed, szénsavképzõdés folytán habzik, ezért sohasem szabad a hordót vagy az üvegballont teletölteni. Amikor a kotyogók elhallgattak, az erjedés megszünt, a hordót az akona nyílásig feltöltjük, a demizsont is teletöltjük, ugyanolyan minõségû borral és ledugaszoljuk. Két-három heti állás után, mikor leülepedett, egy másik tiszta hordóba vagy demizsonba lefejtjük. A visszamaradt zavaros seprõbõl ecetet vagy pálinkát készíthetünk. Az elsõ átfejtéstõl számított 2-3 hét múlva újból átfejtjük. Ezután már rendszerint fogyasztható.

Nagyon jó csemege (édes) almabort készíthetünk cukor hozzáadásával. A cukormennyiséget azonban sohasem egyszerre, hanem három részletben adagoljuk. Az alma minõségétól függõen (alap cukortartalom 10-12 %) 10 liter almamusthoz 1-1.3 kg cukrot adunk. A cukormennyiség egyharmadát (kb. 400 gr.) az erjedés elõtt adjuk, azután 5 nap múlva a második adagot, 10 nap múlva pedig az utolsót. Tovább az elõbbihez hasonlóan járunk el.

Az almabort a szervezet könnyen feldolgozza, mérsékelt fogyasztása erõsítõ, gyógyhatású és az emsztést elõsegítõ ital.

Ady Endre: Az õs Kaján

Ady Endre: Az õs Kaján

ÁfonyaborAz összes áfonyakészítmények, közismerten jó hatásúak a gyomorbántalmakra, az áfonyás szeszesitalok (minket ezek érdekelnek) pedig tónikus gyógyhatásuk mellett mint kellemes ízû étvágygerjesztõk is kedveltek.

Az áfonyabor kitûnõ ital, de gondosan kell elkészíteni. A gyümölcs csersavban elég gazdag, ennek köszönhetõk fenti jó tulajdonságai is, viszont savszegény – amit borkõsavval vagy citromsóval kell pótolni.

Az áfonyából nagy mennyiségû, kellõen színezett és illatos levet csak úgy nyerünk, ha a gyümölcsöt elõfõzzük és azután préseljük. 5 (õt) kg gyümölcsre 2 (két) liter forró vizet öntünk és 70-80 Cº  30 percig (½ óra) tartjuk. Ha kihûlt kipréseljük.

Száraz áfonyabor (nem édes). 5 liter, sajtolással nyert áfonyamusthoz 7-8 liter vizet, 3 kg cukrot, 18 gr. borkõsavat és 2 gr. ammóniumfoszfátot, valamint fajélesztõbõl elõállított zajos erjedésben levõ anyaélesztõt adunk. Utóbbiakat az erjedés elõsegítésére (hangoztatjuk az erjedés sikerének fontosságát, az áfonya erjedése ugyanis magas csersavtartalma miatt csak nehezen indul meg). A továbiakban a technológiai eljárások megegyeznek a többi gyümölcsbornál leírtakkal: 18-20 Cº hõmérsékleten erjedni hagyjuk, az erjedés befejezõdése után hûvös helyre állítjuk, de csak három hónap elteltével palackozzuk, ledugaszoljuk, lepecsételjük és pincében lefektetve tartjuk. Tárolás elõtt jó ha az áfonyabort pasztõrizáljuk, a dugókat ebben az esetben a pasztõrizálás után pecsételjük le (szurkozzuk vagy parafinozzuk).

Csemege áfonyabor (édes). Az õsszezúzott áfonyát a fent leírt módon elõfõzzük. 5 kg gyümölcsmustot 7-8 liter vízzel felhígítunk, hozzáadunk 4 kg cukrot, 12 gr. borkõsavat, és az erjedés elõsegítésére 2 gr. ammóniumfoszfátot, valamint 600 ml fajélesztõt.  Az erjedés befejezése után még 450 gr. cukrot teszünk az italhoz. A kész csemege áfonyabort tárolás elõtt ajánlatos pasztõrizálni.

Ady Endre: Az õs Kaján

Ady Endre: Az õs Kaján

BirsalmaborA birsalmából erõsen aromás, szép sáraga színû szeszesital állítható elõ. A birsalmának azonban annyira erõ az aromája, hogy inkább likõrök, aromás pálinkák és vermut meg ürmös elõállítására használható. A birsalmabornál ugyanis ez az aroma kezdetben kellemes, azonban nagyobb mennyiséget fogyasztva, éppen aromája erõsségénél fogva kellemetlenné válik.

A száraz gyümölcsbor (nem édes) készítésénél azt ajánlják, hogy zúzás elõtt a birsalmát hámozzuk meg, ugyanis legtöbb aroma a gyümölcs héjában van. A lehámozott héjat azonban ne dobjuk el, hanem 45º-os alkoholbavagy votkába áztatva készítsünk belõle kivonatot. E kivonat bármely gyümölcsbor illatosítására felhasználható, de likõröket, ürmöst stb. készíthetünk belõle. Finom, jellegzetes aroma, amely kellemesen kiegészíti és harmonikusan egyezik az alma és a körte aromájával. A kivontolás 2 hónapig is eltarthat.

A birsalmát nem tanácsos szedés után azonnal felhasználni. A korai fajtákat 2-3 hétig, míg a késeieket 2 hónapig utóérleljük, árnyékban és szobahõmérsékleten. Utóérés alatt a gyümölcs aromája kialakul, héja megsárgul, húsa puhább lesz és cukortartalma fokozódik.

A birsalma nagyon könnyen oxidálódik, ezért a kilúgozás, zúzás és sajtolás nem a megszokottabb eljárás szerint történik.

Száraz birsalmabor (nem édes). A sajtolás után derített és lefejtett birsalma mustból, amint azt már említettem, száraz aromás bort készíthetünk. 10 liter birsalma musthoz 200 ml fajélesztõt és 2-3 g ammóniumszulfátot adunk, ez utóbbi az erjedést segíti elõ. Egyszer cukrozzuk, mégpedig az erjedés elõtt, 10 liter musthoz 1.5 kg cukrot adva. Az erjedés lassan megy végbe. Ha aromásabban kivánjuk a bort, birsalma-héj kivonatot adhatunk hozzá literenként 5-6 ml-t.

Félszáraz birsalmabor (félédes). Ugyanolyan technikai vázlat alapján készül, mint a félszáraz alma- vagy körtebor, csak több cukrot adunk hozzá. Az elsõ adagot erjedés elõtt adjuk, 10 liter birsléhez 1.3 kg-ot; 5 nap múlva a második adag 350 g és 7 nap múlva a harmadik 250 g cukor. Erjedés elõtt 2-3 g ammóniumszulfátot is teszünk a musthoz, hogy az élesztõgombák tevékenységét fokozzuk. A fajélesztõbõl 10 literhez 300 ml-t adunk. Az aromáját a birs héjából vagy japánbirsbõl (Cydonia japonica) készített kivonattal fokozzuk.

Birs és alma vegyesbor. E recept alapján jobb, bársonyosabb és az elõbbinél kelemesebb italt készíthetünk. A birs erõs aromája jibban hasznosítható s emelett az almamust jó tulajdonságai is elõtérbe kerülnek.

Birs- és almamust egyenlõ arányú keverékét tanácsoljuk, de nagyon jó úgy is, ha 2 rész almamusthoz 1 rész birsmustot adunk. A savtartamlmán nem kell módosítani. A cukor pótlására az alma és a körtebornál közölt adatokat vegyük figyelembe.

Ady Endre: Az õs Kaján

Ady Endre: Az õs Kaján

Körtebor. A körtebor jól sikerült szeszesital, amely magán viseli a gyümölcs jellegzetes ízét, illatát. Készítésénél azonban meg kell oldanunk a körte fõ hiányosságát, alacsony savtartalmát fokoznunk kell. Ha ezen a hibán nem javítunk, a bor fád lesz, zavaros marad és könnyen romlik.

Szokásos száraz körtebor. A körtéhez savanykás almából készült mustot adunk, mégpedig 2 liter körtemusthoz 1 liter almamustot. Almamust helyett kökénymustot is használhatunk, ami savanyúsága mellett csersavat is tartalmaz. Ennek a szükséges mennyiségét kóstolás útján állapítjuk meg.

A kevert mustból készült gyümölcsbor ízletesebb, harmonikusabb. 10 liter musthoz 1.6 kg cukrot adunk, erjedés elõtt. Ezenkívül még 8-10 g citromsót, 3 g ammóniumfoszfátot (az erjedés elõsegítésére) és fajélesztõvel oltjuk be. Magára, citrommal vagy grape-fruittal fogyasztjuk.

Édes körtebor. Vannak nagyon édes körtefajták is, amelyekbõl kitûnõ gyümölcsízû, illatos és jó minõségû körtebort készíthetünk.

Ebben az esetben is jobb lesz a bor, ha savanykás almamustot is adunk hozzá. Az arány a következõ: 7 liter édes körtemust és 3 liter savanykás almamust. Tekintetbe véve a körtelé alacsony savtartalmát, valamint az erjedés alatti savveszteséget, fõleg az almánál (literenként 2 gramig) 10 liter gyümölcsléhez 8-10 g citromsót is adunk. Szintén az erjedés megindulása elõtt, hogy azt fokozzuk 4-5 g ammóniumfoszfátot is adagolunk. Fajélztõvel kevés felfõzött és kihûtött mustot beoltunk s amikor zajos erjedésben van, 10 l gyümölcsmusthoz 300 ml-t adunk belõle. A cukrot két rszben adagoljuk. Az erjedés elõtt 1 kg-ot; nyolc nap elteltével pedig 350 g-ot.

Ady Endre: Az õs Kaján

Ady Endre: Az õs Kaján

Kajszibarackbor.  A kajszibarackbor legsikeresebb receptje az, amelyikben sok cukor van és alkoholtartalma 12% fölött van. Finom ital, illatos, hatásos és a fogyasztók által kedvelt csemegebor. Az érett kajszibarackot kiválogatjuk, megmossuk, kimagoljuk és összezúzzuk. Annyi vízzel leforázzuk, hogy jól ellepje, így jól megpuhul, a mustot jobban kiengedi és aromásabb lesz, két nap múlva kipréseljük. Minden liter léhez 200-300 g cukrot adunk, jól elkeverjük, azután fajélesztõvel beoltjuk és erjedni hagyjuk. A cukrot 2-3 részletben is adagolhatjuk. Ízlés szerint néhány szem törött magot is adhatunk hozzá, ami kellemesen mandula ízt kölcsönöz az italnak. A kierjedt bort feltétlenül deríteni kell.

Kajszi- és õszibarack vegyes gyümölcsbor. A két gyümöcs együttes aromája, erõs, de finom illata miatt igen kedvelt ital. Igazi jó csemegebor, amely feltétlenül megköveteli a derítést.  A munka menete ugyanaz mint a kajszibarackbornál, a kajszi- és õszibarackot egyenlõ arányban keverjük.

Ady Endre: Az õs Kaján

Ady Endre: Az õs Kaján

Szilvabor. A bort általában jó érett, sok cukrot tartalmazó szilvából készítjük. Erre a célra minden szilvafajta felhasználható, kezdve a mirobalántól a sárga és kék érett szilvafajtákig. A szilvabor rendszerint zavaros, szükség szerint megkívánja a derítést. Legízletesebb az elõállítás után egy évre.

I. Recept: Az érett, tiszta gyümölcsöt kiválogatjuk, kimagoljuk, gyorsan összezúzzuk és leforrázzuk. Ha kihûlt, fajélesztõvel beoltjuk és mindegy 24 óráig erjedni hagyjuk, azután gyengén kipréseljük. Ezzel a módszerrel több, aromásabb és színesebb mustot nyerünk.

II. Recept: 5 liter szilvamusthoz 1.5 liter vizet adunk, összeelegyítjük a sajtolásból visszamaradt gyümölccsel és még 2 napig erjesztjük. Ezután másodszor is kipréseljük, 5 liter így nyert szilvamusthoz 1.25 kg cukrot adunk. A kész bort kötelezõ módon derítjük.

III. Recept: Az érett, ép szilvát megmossuk, kimagoljuk. majd összezúzzuk. 5 kg kimagolt szilvát 4 liter langyos vízzel leöntjük, ami után kipréseljük. A kipréselt must minden literéhez 250 g cukrot adunk. Jól összekeverjük, hozzáadunk 8-10 szem összetört szilvamagot és fajélesztõvel beoltjuk. A kierjedt bort feltétlenül deríteni kell.

Ady Endre: Az õs Kaján

Ady Endre: Az õs Kaján

Szederbor. A szederbõl is jó bort lehet elõállítani, amely kitûnõ ízével sok márkás borral vetekszik. Legsikerültebb lesz a szederbõl a csemegebor. A szeder savtartalma alacsony, ezért ízének kiegyensúlyozására és a bor élénkebbé tételére ribiszkével keverjük.

A Szederbort pasztörizálni kell, vagy azonnal elfogyasztani. A szedret kiválogatjuk a romlott, penészes szemeket gondosan eltávolítjuk, mert azok nemcsak a gyümölcsmust, hanem a kész bor romlását is elõidézhetik. A szedret összezúzzuk és 3-4 napig elõerjesztjük. Elõerjesztés alatt a must tetejére felgyülemlõ törkölyt rendszeresen alá kell meríteni. Amikor az erjesztés kádban vagy keskenyebb káciban történik. akkor a törkölyt álfenékkel (faráccsal) szorítjuk le. —-

Száraz szederbor. 1 liter szederléhez 1 liter vizet öntünk, hozzáadunk 250 g cukrot, 2.5 g borkõsavat vagy ugyanannyi citromsót, ezenkívül 10 liter hígított musthoz számítva 200 ml zajos erjedésben levõ fajélesztõt. Mind a szedermustot erjesztés elõtt, mind a kész szederbort kénezni kell, majd hûvös helyen tároljuk. Nem áll el hosszú ideig. Persze tartósítószerrel segíthetünk ezen.

Csemege szederbor. A szeder aromáját akkor õrízhetjük meg a legjobban, s így a csemegebor is akkor lesz jó minõségû, ha a mustot nem hígítjuk vízzel. Bár jó eredményt érhetünk el, akkor is, ha a csemegebort hígított szedermustból készítjük.

I.Recept: 2.5 kg szedret összezúzunk, hozzáadunk 4 g borkõsavat és 18 g ammóniumfoszfátot az erjedés elõsegítésére. Ezután 1.8 l forró vízzel leforrázzuk, enyhén összekeverjük és kihûlni hagyjuk, majd hozzáadjuk a fajélesztõt, azzal is összekeverjük és 24 óráig elõerjesztjük, végül kipréseljük. A kisajtolt szedermustot demizsonba töltjük és 1 l vízben feloldott 1 kg cukrot adunk hozzá.

II. Recept: A második recept szerint készült csemege szederbor szerintünk jobb ízû.  Minden liter szedermusthoz 300 g cukrot, 1 g borkõsavat és fajélesztõt adagolunk. A zajos erjedés befejezése után literenként még 70 g cukrot adunk hozzá. Bársonyos, testes, finom aromás ital. Jobban eltartható, ha letisztulás után pasztörizáljuk. A pasztörizállás nemhogy rontaná, hanem javítja a szederbor minõségét.

Ady Endre: Az õs Kaján

Ady Endre: Az õs Kaján

Málnabor. A kárpáti málna erõs illatáról messze földön híres. A málnalikõr, a málnaszörp, a málnakivonatok és befõttek éppen illatosságuknál fogva annyira közkedveltek.  Ezzel szemben a málnából készült párlatok ízetlenek és érlelés után is élvezhetetlenek. A málnából készült borok közül is csak a csemegebor az, ami jó és közkedvelt. A száraz málnabor nem ízletes, ugyanis a málna illata nem illik a borhoz, mint italhoz, ezért száraz málnabor elõállítására ne pazaroljunk se idõt se hozzávalókat.

Csemege málnabor: Három kg frissen szedett ép, nem penészes málnát azonnal összezúzunk.  Négy napig a törkölyön erjesztjük, fajélesztõt is adunk hozzá. Az elõerjesztés alatt  a málna színanyaga s illata kioldódik. Ez idõ (4 nap) elteltével kipréseljük. Az elsõ sajtolás után a visszamaradt törkölyt 2 liter fõvõ vízzel leforrázzuk és másodszor is kisajtoljuk. Majd hozzáadunk 1.7 kg cukrot, amelyet elõzöleg vízben feloldunk. A kisajtolt mustot erjesztõedénybe tesszük, fajélesztõvel beoltjuk. A fenti cukormennyiséget három rszletben is adagolhatjuk. 1 kg-ot az erjedés elõtt azután 5 nap elteltével 400g-ot, majd újabb 10 nap múlva ugyanannyit. – A málnabor derítéssel jól tisztul. Még az elõállítás évében el kell fogyasztani. Az édes, illatos málnabort citrommal, naranccsal vagy grape-friuttel és szódavízzel is ihatjuk, isszuk.

Ady Endre: Az õs Kaján

Ady Endre: Az õs Kaján

Faieper-bor. A faieperbõl készült szeszesitalok közül legismertebb a párlat, a pálinka, vannak azonban amatõrök (mûkedvelõ), akik bort is készítenek belõle s azt még erjedés közben vagy mint kiforrott bort fogyasztják. – A fehéreper sav és csersavszegény gyümölcs. A feketeeper ezzel szemben elég savat és csersavat tartalmaz, de nem édes. A gyümölcs aromájának kivonása végett a zúzott gyümölcsöt törkölyön elõerjesztik. Itt is figyelemmel kísérjük az erjedést és a felgyûlt törkölyt rendszeresen visszanyomjuk. Ha pedig kádban, kisebb átmérõjû káciban erjesztjük, még job, ha az erjedõ gyümölcsöt egy faráccsal lenyomtatjuk. Az elõerjesztés 4 napig tart, ami után kipréseljük, a nyert levet pedig másik edényben tovább erjesztjük.

Édes fehéreper bor. 5 liter epermusthoz 3 liter vizet számítunk, amivel többször is kimossuk az elõerjesztett törkölyt. Továbbá hozzáadunk 16 g borkõsavat, 4.5 g csersavat és 2 kg cukrot. A cukrot 3 részletben is adagolhatjuk: az elsõ 1.5 kg-ot az erjedés elõtt, azután 5 naponként 250-250 g-ot. Ha letisztult azonnal fogyasztjuk. – A feketeeper-bort ugyanezen recept szerint készítjük, de nem kell hozzá csersav és borkõsavbíl is csak a fenti mennyiség felt adjuk (azaz 8 g-ot).

Ady Endre: Az õs Kaján

Ady Endre: Az õs Kaján

Ribiszkebor. A ribiszkebor aromája és színe miatt nagyon kedvelt. A riszke erõs, jellegzetes illata a belõle készült boron is jól érezhetõ. Különösen vonatkozik ez a fekete ribiszkére, amelynek levét éppen ezért piros vagy fehér ribiszkemusttalkeverjük. Tekintettel arra, hogy a ribiszke színe és aromája nagyon fontos, ezért az elõbbiekben ismertetett módon feltétlenül elõerjesztjük.

Az ismertetett elõerjesztési és kilúgozási eljárásokon kívül mind a ribiszke színét, mind aromáját törkölyös erjesztés útján is ki lehet vonni. A gyümölcsöt, a fürtöket kocsányostól együtt zúzzuk össze, így testesebb, kellõ csersavtartalmú bort nyerünk. Az ilyen ribiszkebor érlelés után egész különleges, a Malaga óborra emlékeztetõ ízû és aromájú lesz.

Feketeribiszkebor. Az ¡sszezúzott gyümölcsöt a szín és az aroma kivonása végett elõerjesztjük. Az elõerjesztés alatt rendszeresen keverjük, illetve faráccsal a felgyült törkölyt leszorítjuk, hogy az levegõvel ne érintkezzék. 4-5 napi erjesztés után kipréseljük  és a mustot aszerint kezeljük, hogy milyen tipusú bort kívánunk belõle elõállítani. Színes és aromás ribiszke mustot az elõbbiekben már ismertetett eljárások szerint is kivonhatunk.

Száraz feketeribiszke-bor. A meleg vagy hideg úton vagy a törkölyön elõerjesztett kisajtolt és derített feketeribiszke mustot kisebb demizsonba töltjük. Minden liter musthoz 2 liter vizet öntünk. Tegyük fel, hogy ez a 3 liter must a bor kiinduló anyaga. A hígított ribiszke must minden literéhez 220 g cukrot adunk, 2 részben, elõször 170 g-ot, 10 nap elteltével 50 g-ot.

Csemege feketeribiszke bor. legsikerültebb úgy lesz, ha nem bogyózzuk le, hanem az egész fürtöket összezúzzuk és elõerjesztjük; 1 liter feketeribiszke musthoz 1.5 liter vizet öntünk, a hígított must minden literhez 350 g cukrot adunk 3 részben: elõször 190 g-ot, 5 nap múlva 100 g-ot és ismét 5 nap elteltével 90 g-ot. A bort (ágár-ágárral vagy bentonittal) derítjük. Azután palackozzuk (ha még van mit) és tároljuk, érdemes mert 1 év elteltével kitünõ óbor íze lesz.  Sok amatõr cukor helyett hársfavirágmézzel édesíti a feketeribiszke bort. A mézbõl hígított must literenként ½ kg-ot számítunk és erjedés elõtt adjuk hozzá.

Pirosribiszke-bor. A pirosribiszke borhoz többféle recept is van. A pirosribiszke mustot feketeribiszkéével vagy feketecsersznyéével keverhetjük, hogy a bor szép rubinpiros legyen. A pirosribiszke bor kellemes ízû, gyógyhatású, erõsítõ. Könnyen tisztul.

Száraz pirosribiszke-bor. A fenti módszerek valamelyikével nyert ribiszkemust minden literét 1.6 liter vízzel hígítjuk. A továbbiakban 1 liter hígított ribiszkeléhez 180-230 g cukrot adunk. Sokszor elõfordul, hogy a felhasznált ribiszke nem volt elég érett, és így savtartalma az átlagosnál magasabb. Ebben az esetben 1 liter ribiszkéhez 2 liter vizet öntünk. A cukor mennyisége ugyanaz marad. Az erjesztést fajélesztõ hozzáadásával segítjük elõ.

Száraz pirosribiszke-bor, feketecseresznyével vagy feketeribiszkével. Nemcsak rubinpiros színe, hanem különleges aromája miatt is kedvelt szeszesital. Íze kellemes, bársonyos, erõsítõ hatású. A feketecseresznye vagy a feketeribiszke must aránya 1:10, vagyis 10 liter pirosribiszkeléhez 1 liter feketecseresznye, illetve feketeribiszkelevet adunk. A cukoradag megegyezik az elõzõ receptben megjelölt mennyiséggel.

Csemege ribiszkebor. Lehet tisztán pirosribiszkelevet (vagy akár fehéret) vagy az elõbbi vegyes gyümölcslevet felhasználni, hogy a bor színe égõpiros legyen. Egy liter elõerjesztése útján nyert ribiszkeléhez 1.2 liter vizet adunk. A továbbiakban minden liter hígítoo léhez 300 g cukrot adagolunk 3 részletben, mint a feketeribiszke-bornál. Amikor az erjedés befejezõdött, literenként még 30 g cukrot adunk hozzá. Az erjedés elõtti cukoradagot kb. 450 g illatos mézzel helyetesíthetjük. – A kész bort az elõbbiekben már ismertetett  módszerrel derítjük, és ha meg tudjuk állni, egy vig érleljük. Vigyázzunk arra, hogy a hordó vagy a demizson mindig tele legyen. Azután szükség szerint derítjük, szûrjük, majd palackozzuk. Az erjesztést feltétlenül fajélesztõ hozzáadásával indítsuk meg (a biztonságosabb eredmény érdekébe).

Ady Endre: Az õs Kaján

Ady Endre: Az õs Kaján

Bor

Ady Endre: Az õs Kaján

Ady Endre: Az õs Kaján

Bor

Ady Endre: Az õs Kaján

Ady Endre: Az õs Kaján

Bor

Ady Endre: Az õs Kaján

Ady Endre: Az õs Kaján

Alapforrásmunka: S.Teodorescu, Maria Hacighianu; Bãuturi si preparate din fructe, Editura Agrosilvicã, Buc. 1968

Benkõ József  (Cocó) –Marosvásárhely – Erdély– – Sárgakereszt

 

Reklámok
Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: