Tovább a tartalomra

Borsos Tamás

2012/05/14

1.

Már tíz napja

!(2012.05.14.) Már tíz napja, hogy “eltünt” a Borsos Tamás mellszobra! — [2000. június 23-án avatták fel]
A nagyobbik baj nem is az, hogy ellopták (“ember”,hely, idõ, alkalom kérdése), hanem az, hogy úgy elhallgatjuk a dolgot mint a hugyozó malac, ahelyett minden magyar médiában zengetni, hangosszóvá tenni kellene az ügyet, mert a miénk! És, hogy a világ is idenézzen!
Gondoljatok bele, ha valamiféle “baj” érné valamelyik “román-hõs” szobornak csak a talapzatát is , mondjuk a … inkább hagyjuk, mi zúdulna Ránk a román sajtószabadságból, hány napig-hétig kellene hallgatnunk, hogy mi milyen irredentisták (nem alaptalanul), sovinisták, stb., stb., vagyunk. Ellopják a Borsos szobrot, mi meg hallgatunk mint a szar a fûben! Mint egy fûbeharapott, olyan csendes, ebben az ügyben, az eremdéesz is – de tõle mást nem is várok, hiszen nem egyébb egy szedett-vedett érdekvadász cimboratársulatnál,  akik önnön érdekeikért élnek, és hazudoznak az erdélyi magyarságnak, mert van kinek! Mert minden igásmarha, ha lengetik a szénát neki, odaballag, bólogat és ha azt kérik, hát a tulipánra szavaz, a virággal nincs is semmi baj, de a mögötte meghuzódó szervezettel annál inkább!

Borsos Tamás, mellszobra a Vár elõtt, illetve mellszobrának hûlt helye. Borsos Tamás (1566-1634), apja Borsos Sebestyén, anyja Hosszú Krisztina, tõsgyökeres vásárhelyi polgárok. Egy ideig a város fõbirája. A Mihály vajda emberei és Básta hajdúinak garázdálkodásaik után Brassóból (ahol elõször gondolt a város megerõsítésére várépítés által) hazatér. Hazatérvén, felkereste a céhmestereket és segítségükkel a leégett kolostor helyén hozzákezd a vár építéséhez. Az õ csüggedést nem ismerõ kitartása kellett ahoz, hogy a vásárhelyi vár felépüljön. Hosszas huzavona után sikerül Básta(1603), majd Bocskai, Báthory Gábor és Bethlen Gábor engedélyét megszerezni a vár építéséhez. Az õ érdeme az is , hogy Bethlen Gábor 1616 április 29-én városunkat szabad királyi várossá tette és annak minden kiváltságaival felruházva egyúttal megengedte, hogy kõvárat építsen. Az 1605-i medgyesi országgyûlés a fejedelmi tábla ülnökévé választotta, majd Báthory Gábor portai követté nevezte ki. Marosvásárhelyen a református temetõben nyugszik.

2012. május 14.

Tegyük közzé azt is, hogy 2012 októberének végén újra visszaállították a Borsos mellszobrot, az öntés és minden egyéb költséget a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal állt, a dologban az a legszégyenletesebb, hogy pont olyan titokban szerelték vissza talapzatára, mint ahogyan május 4 — 5 éjszakáján elloptak, azt is mondhatnuk, és nagyon közel állnánk a valósághoz, hogy visszalopták a saját helyére Borsos Tamás mellszobrát, csak most fényes nappal!

Borsos Tamás szobra a marosvásárhelyi vár elõtt és a lopást követõ üres helye, helyette +1 fack

Borsos Tamás szobra a marosvásárhelyi vár elõtt és a lopást követõ üres helye, helyette +1 fack

A mellszobor nem kerult meg.

Statuia (bustul) lui Borsos Tamás furat de pe soclu.

2.

Nyirõ József — sau: (undeva în Transilvania existã un pumn de cenusã, vã ordon: treceti Carpatii si gãsiţi-l!)

—- Autoritãţile române, serviciile de informaţii, forţele aeriene si terestre cautã înnebuniti o mânã de cenusã  (a lui Nyírõ József), întesând Tinutul Secuiesc; mass-media vuieste de aceastã provocare iredentistã, de acest act anti românesc – anti-…. anti-jidan — dar nu s-a scos si nu se scoate o vorbã despre bustul turnat în bronz a lui Borsos Tamás furat de aproape de o lunã din apropierea centrului orasului Tg-Mures, si nici nu se cautã fãcând filtre si ….. ; mai bine, din bun simt (vedeti?) nu fac aprecieri ce fel de “oameni” “iubitori de tolerantã” etc. au furat acel bust —– dar mã íntreb dacã ceva asemãnãtor s-ar fi întâmplat cu bustul (statuia) unui “erou” al neamului românesc atunci ce Apocalipsã mediaticã s-ar fi abãtut asupra constintei patriotice (se întelege senofobe) românesti si ce ……….. ale fortelor aeriene si terestre, ale serviciilor de informatii, ale autoritãtilor + analistilor cã ãstia (aceleasi) se pricep la toate – poate sunt buni si la toate.

Egy marék hamu keresése - avagy Nyírõ József "pora" a román hatóságok szemébe "jutott"

Egy marék hamu keresése – avagy Nyírõ József “pora” a román hatóságok “szemébe” jutott, és igencsak szúrja!

Pentru un pumn de cenusã! — statul român a fãcut o adevãratã desfãsurare de forţã (parcã eram în Afganistan) cãutând un pumn de cenusã ! – + declaraţii româno-evreiesti : “vau-vau vau” — “Savai” autoritãţilor, atâta teamã de un pumn de cenusã?!  doar pot sã dau cu presupusul cât de îngrozţii sunteti când vã gânditi la cei vii — atâta “rahat de  muscã” aveti pe cãciulã? Dar ati fãcut un mare bine! Aţi atras atentia tuturor maghiarilor din Tinutul Secuiesc ( cred cã din întreg arealul transilvan) asupra poetului, pentru noi “apostol”, Nyírõ József — astfel cei care nici nu au auzit de EL (si ãstia erau majoritari, recunosc si eu printre ei) au aflat de încã un erou al neamului si le-ati fãcut curiosi sã caute si sã facã cunostintã cu operele sale!! Bravo! Mulţumim!

Ilyen képet.

From → Uncategorized

Vélemény?

Hozzászólás